Omer Guzel over zijn rol als Scrum Master

Omer Guzel over zijn rol als Scrum Master

Wat doe je precies als Scrum Master?

De teams waarmee ik werk zijn nieuwe Scrum teams. Dit houdt in dat de teamleden nog niet gewend waren om volgens de Scrum methodiek te werken. Ik heb de teams samen met de projectleider samengesteld. Daarna heb ik aan ieder team een “Introductie basic Scrum / Kick-off scrumteam” gegeven. Tijdens de kick-off heb ik uitgelegd wat de Scrum methodiek inhoud en hoe wij de Scrum werkwijze gaan hanteren.

Foto Omer Guzel Scrum Master

Maar ook heb ik aan ieder teamlid gevraagd wat de visie is voor het team, wat zij als team uiteindelijk willen bereiken. Samen hebben we de hoofdvisie bepaald. Dit moest voor iedereen duidelijk zijn en iedereen moest hier achter staan voordat we konden beginnen. De teams zijn inmiddels opgericht en gestart met het werken volgens de scrum methodiek. Ik coach en faciliteer de teamleden zodat zij efficiënt en effectief samenwerken om de gestelde sprintdoelen te behalen.

Wat zijn belangrijke eigenschappen van een Scrum Master?

Als Scrum Master moet je communicatief sterk zijn, goed kunnen luisteren, conflicten kunnen oplossen, teamleden coachen, goed kunnen organiseren en faciliteren. Tijdens de sprint retrospective wordt teruggekeken op het functioneren van het Scrum team zelf. Er worden verbeterpunten aangekaart, die in de volgende sprint meegenomen worden. Als scrum Master is het belangrijk dat je het team aanmoedigt om te verbeteren, zodat de volgende sprint nóg effectiever en leuker wordt.

Verder moet je duidelijk kunnen aangeven wat je verwacht van de teamleden. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat de teamleden aanwezig zijn bij de Scrum events. Indien ze niet kunnen, moeten ze zich netjes afgemeld hebben.

Ook moet je goed kunnen monitoren. De teamleden moeten er bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat de Scrumtool JIRA altijd netjes is geüpdatet. Ik controleer of dat ook tijdig gebeurt en of het volgens de regels gaat die we vooraf hebben afgesproken.

Wat vind je zo leuk aan CIMSOLUTIONS?

Wat ik leuk vind aan CIMSOLUTIONS is dat ik om de paar jaar wissel van klant en van project. Ik houd van deze afwisseling in mijn werk én het is uitdagend. Ik werk aan projecten van ongeveer 2 jaar. Zodra het is ingericht en het loopt, kan ik iets nieuws gaan doen bij een andere klant of op een ander project. Een nieuwe uitdaging. Hierdoor breid ik mijn kennis continu uit.

Wat ik ook erg leuk vind, is dat ik steeds nieuwe mensen leer kennen, ik breid ook mijn netwerk steeds verder uit. Het is bij CIMSOLUTIONS wel belangrijk dat je makkelijk kunt omgaan met iedereen. Omdat ik verantwoordelijk ben voor het opzetten van Scrum teams moet ik een manier vinden om met iedereen goed samen te werken.

Omer Guzel
Scrum Master

    Benieuwd naar onze vacatures?

    Wij zijn altijd op zoek naar gedreven professionals

    Geïnteresseerd?

    Wij horen graag van je! Neem contact met ons op.