Klim Mikhailov over zijn rol als Informatie / Data Analist

Klim Mikhailov over zijn rol als Informatie / Data Analist

Wat doe je precies als Informatie / Data Analist?

De ideale (gewenste) business situatie (“happy flow” in procesanalyse terminologie) is dat alle business zaken lopen in de juiste volgorde. Eén voor één achter elkaar, met dezelfde (kortste) doorlooptijd en goed gedefinieerde input en output. Helaas is dat in de werkelijkheid bijna nooit het geval. 

Foto Klim Mikhailov 0

Daarom is het belangrijk om alle beperkingen en knelpunten binnen de procesplaat te achterhalen, hier rekening mee proberen te houden en proberen te optimaliseren.

Ik ben als Informatie / Data analist verantwoordelijk voor het ophalen van de juiste informatie over de business zaken en de belangrijkste systemen binnen het concrete business proces. Het ophalen van deze informatie doe ik door gesprekken met domein experts en functionele beheerders. Vervolgens maak ik een analyse van de gegevens met behulp van de systemen. Deze omvatten het formatteren en het schoonmaken van de datatabellen, het combineren van databronnen via SQL queries, het statistische testen van de afhankelijkheid van variabelen, de visualisatie van de gegevens distributies en de analyse van outliers.

Als proces analist ben ik ook verantwoordelijk voor het genereren van de activiteiten-tabel1. Op basis van deze activiteiten-tabel genereer ik het business procesmodel waarmee ik kan analyseren welke business zaken tijdig en efficiënt zijn verlopen en welke mogelijke oorzaken er kunnen zijn voor vertragingen en knelpunten. Deze informatie deel ik met business managers zodat ze op basis van mijn advies de juiste acties kunnen ondernemen om het procesmodel in de toekomst te verbeteren.

Wat zijn de belangrijke eigenschappen van een Informatie/ Data Analist?

Mijn rol als analist sluit heel goed aan bij mijn wetenschappelijk achtergrond2. Belangrijke eigenschappen zijn: sterk analytisch vermogen, nauwkeurigheid, punctualiteit en grote leergierigheid. Naast het hebben van technische skills, moet de analist ook nieuwsgierig zijn naar de uitkomsten om zo onregelmatige patronen te kunnen spotten. Het voeren van de gesprekken met stakeholders en domein experts vereist dat de analist communicatief sterk is, actief luistert en juiste en volledige informatie binnen de beperkte tijd kan opnemen en overdragen.

Hoewel je als data analist zelfstandig bent in het uitvoeren van SQL queries en het bouwen van de procesmodellen, is het de samenwerking die de analyse kracht bijzet en nieuwe ideeën genereert. Het is nooit verkeerd om je bevindingen met de andere business analisten of domein experts te bespreken om samen tot een meer helder inzicht te komen.

Wat vind je leuk aan werken bij CIMSOLUTIONS?

CIMSOLUTIONS geeft mij een mogelijkheid om externe organisaties te onderzoeken en verder te bepalen welke werkomgeving het beste bij mij past. Ik heb mijn eigen studiebudget dat ik kan gebruiken voor allerlei certificeringen en trainingen binnen mijn vakgebied. Naast de leertrajecten ben ik lid van twee Competence Centers waarbij ik samenwerk met andere experts om onze werkervaring op het betreffende gebied te versterken en daardoor de expertise van CIMSOLUTIONS op dit gebied te verbeteren. Er zijn ook sociale evenementen die regelmatig door CIMSOLUTIONS georganiseerd worden, waarbij ik kan socialiseren met collega’s en allerlei leuke activiteiten kan doen.

Klim Mikhailov
Informatie / Data Analist

1een tabel met alle activiteiten die plaats hebben gevonden binnen de business proces, met ten minste drie eigenschappen: unieke id nummer, de naam van de activiteit en de tijd waarop deze activiteit heeft plaatsgevonden
2Bachelor Natuurkunde, Master Computational Science, PhD in Computational Sterrenkunde

    Benieuwd naar onze vacatures?

    Wij zijn altijd op zoek naar gedreven professionals

    Geïnteresseerd?

    Wij horen graag van je! Neem contact met ons op.