Creëer een FLOW met Scaled Agile

Creëer een FLOW met Scaled Agile

Bij veel bedrijven en organisaties is er een complexe uitdaging in te vullen voor het realiseren van nieuwe systemen en diensten. Het gaat dan om een combinatie interne teams en externe leveranciers waarbij nieuwe technologieën worden geïntroduceerd. Vaak ook nog in een combinatie van hardware en software.Bijkomende eis is dat men flexibel in moeten kunnen spelen op een soms snel veranderende wereld; we hebben dit afgelopen jaar allen ondervonden…

Foto Harm

Geschaald agile werken

Om tot een Flow in de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten te komen, is het zeer effectief gebleken gebruik te maken van een framework om flexibel en adaptief klantwensen in te richten. De kern daarvan bestaat uit het gebruiken van principes die ook al voor de opkomst van ‘scaled agile’ raamwerken zoals SAFe beschikbaar waren. Denk bijvoorbeeld aan het werken in een gemeenschappelijke cadans, vroegtijdige integratie en het gebruiken kleine werkpakketten.

Competence Centers

Binnen CIMSOLUTIONS werken we op verschillende manieren om de klanten proactief te kunnen ondersteunen in complexe ontwikkel-uitdagingen. Zo zijn er diverse proposities vanuit het Competence Center SAFe, DevOps en Agile beschikbaar. Denk aan het meedenken over het geschikte framework voor uw organisatie, of analyse en ondersteuning als agile-transformatie stroef verloopt. We zijn erop gericht om de kennis, ervaring en inzichten vanuit de Competence Centers te delen met elkaar als collega’s en juist ook met klanten.

De klantpraktijk

Zelf ben ik enige tijd werkzaam voor een klant die werkt aan de introductie van de nieuwe Europese treinbeveiliging; veilig meer treinen laten rijden, vloeiend over landsgrenzen heen. De uitdaging om met meerdere interne en externe leveranciers samen te werken aan één resultaat hebben we ingericht op basis van principes van SAFe; dit is een van de leidende raamwerken voor geschaald agile werken. Dat het een project van vele miljoenen euro’s, met een meerjarige horizon betreft – in de context van een miljardenprogramma – geeft een indicatie van de complexiteit van de opdracht. Ik combineer daarbij de rollen van Agile projectmanager en SAFe Program Consultant: enerzijds resultaat halen en anderzijds parallel geschaald agile werken in richten binnen mijn opdracht.

CIMSOLUTIONS

Wat het werken bij CIMSOLUTIONS interessant maakt, naast het deelnemen in genoemde Competence Centers, is de ruimte voor eigen initiatief. Zo heb ik trainingen aan collega’s gegeven op het gebied van SAFe; zij maakten dit zich eigen en certificeerden zich, zodat we klanten nog weer beter kunnen ondersteunen op dit vlak. En daarbij zijn de trainingen afgelopen jaar ook aangepast aan de situatie dat we op afstand samenwerken. Ik ben momenteel bezig om een interne training of workshop (naar behoefte) voor te bereiden voor ‘SAFe for architects’.

Harm van Beek
Agile Projectmanager

    Benieuwd naar onze vacatures?

    Wij zijn altijd op zoek naar gedreven professionals

    Geïnteresseerd?

    Wij horen graag van je! Neem contact met ons op.