Alexander Spaans over het belang van de T-Shaped IT’er

Alexander Spaans over het belang van de T-Shaped IT’er

T-Shaped medewerkers, IT’ers met diepgaande specialistische kennis én een brede algemene kennis, worden erg gewaardeerd. Alexander Spaans, senior projectmanager en een van de vele T-Shaped medewerkers van CIMSOLUTIONS, merkt dagelijks hoe prettig het is om naast zijn projectmanagement vaardigheden ook kennis te hebben van onder andere security, testen en functioneel beheer.

Foto Alexander Spaans

Brede interesse

Ik ben van mezelf breed geïnteresseerd. Ik vind het daarom leuk om naast expert te zijn op het gebied van projectmanagement ook iets te leren over meerdere aanpalende functies. CIMSOLUTIONS heeft het mogelijk gemaakt om op meerdere deelgebieden opleidingen en certificeringen te volgen. Een deel van deze certificeringen heb ik op eigen initiatief behaald, maar mijn fieldmanager bij CIMSOLUTIONS heeft ook meegedacht bij het verder uitbreiden van mijn kennis. Zo vind ik security erg interessant, daar heb ik mijn Information Security Foundation en CISSP certificeringen voor behaald. Hier leg ik waar mogelijk binnen mijn projecten veel focus op. Maar ik heb bijvoorbeeld ook mijn TMap, ITIL en BISL certificeringen behaald, omdat ik het belangrijk vind meer te weten van testen en functioneel beheer en taken over te kunnen nemen in een Scrumteam indien dat nodig is.

Ik denk dat je T-Shaped ontwikkelen erg belangrijk is. IT projectmanagers zijn vaak meer generalist. Het is dan goed om bewezen kennis te hebben van andere vakgebieden. Toch is het ook voor IT’ers die heel specialistisch werk doen, zoals bijvoorbeeld een Java ontwikkelaar, belangrijk om iets te weten van testen of onderhoud.

T-Shaped Scrummaster

Ik werk op dit moment als scrummaster en solution architect aan een project. Ik vervul dus een operationele rol en een adviserende rol. Ik ben teammanager van een scrumteam én ik denk mee over de inhoudelijke oplossing van IT. Voor het project waaraan ik nu werk is dit een handige combinatie.

Als scrummaster geeft ik dagelijks sturing aan het team en houd ik het overzicht. Het past in dit project dat de Scrummaster meer kan en meer weet van de verschillende rollen in het scrumteam. Door mijn certificeringen kan ik andere rollen zoals functioneel beheer, tester en product owner overnemen, bijvoorbeeld bij vakantie of ziekte. Dat is prettig, omdat het project dan niet stil komt te liggen. In mijn team kunnen meer teamleden elkaar vervangen. Alleen de software ontwikkelaar doet zo’n specialistisch werk dat de andere teamleden zijn rol niet over kunnen nemen.

Door mijn uitgebreide generieke kennis kan ik de opdrachtgever in mijn rol als solution architect advies geven over strategische IT processen die de business verbeteren. Ik stel me dan onafhankelijk op en kijk objectief naar de uitdagingen die spelen. Het voordeel van T-Shaped zijn voor mij is dat ik op allerlei vlakken mijn mening kan geven, ook al ben ik er geen expert in.

Alexander Spaans
Senior projectmanager

    Benieuwd naar onze vacatures?

    Wij zijn altijd op zoek naar gedreven professionals

    Geïnteresseerd?

    Wij horen graag van je! Neem contact met ons op.