Afstudeeropdracht De robot als hulp bij mantelzorg

Ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen. Zodra ze  in een bejaardentehuis of verpleegtehuis komen, hebben ze vaak veel zorg nodig. Helaas hebben de verzorgers niet altijd voldoende tijd om volop aandacht te geven aan ’verwarde ouderen’. Verpleegtehuizen spelen in op belevingen van vroeger. Een voorbeeld hiervan zijn fotowanden, waarop foto’s van spelende kinderen getoond worden. Tegenover de wand plaatsen ze een bankje. (Verwarde) ouderen hebben in hun beleving nog steeds een rol in het opletten op de spelende kinderen, gaan een tijdje op dit bankje zitten en worden zo bezig gehouden. Daarnaast komen er in verpleegtehuizen steeds meer initiatieven om ouderen digitaal te helpen. Een robot kan ingezet worden om als huisdier gezelschap te bieden of een bijdrage te leveren qua bewaking.

Verwarde ouderen die nog thuis wonen, hebben vaak geen digitale hulpmiddelen die voorkomen dat ze aan de wandel gaan in en buiten het huis, waardoor ze soms weglopen. In hoeverre kan een robothuisdier voorkomen dat ouderen weglopen? Deze robot kan als gezelschapsdier ingezet worden of bewakingstaken doen in een thuissituatie en/of verpleegtehuis. De robot kan helpen om de oudere mee uit wandelen te nemen en uiteindelijk weer terug te begeleiden naar de `huiskamer`.

Wat ga je doen?

Ontwerp en ontwikkel een toepassing met een robot, die zich als buddy kan gedragen tijdens een korte wandeling. Waarbij de robot er ook op moet letten dat de oudere op de juiste plek loopt en niet te ver weg loopt. Dus de oudere zal voorzien moeten worden van een sensor en de robot moet de omgeving en de sensor continu monitoren. Indien mogelijk moet de robot middels geluiden de oudere weer terug begeleiden naar zijn/haar woonkamer.

Je gaat de opdracht uitvoeren met een MIRO robot, onze CIMmie. De opdracht is om minimaal het volgende te realiseren:

De robot moet zich zelfstandig door een ruimte kunnen bewegen, zonder te botsen; Robot moet aandacht kunnen trekken op een willekeurig moment en/of op basis van een trigger vanaf een telefoon; Er moet minimaal 1 gezelschapsfunctie of bewakingsfunctie geïmplementeerd worden op basis van meerdere sensoren; Geheel moet een PoC opleveren, waarmee we in gesprek kunnen met het werkveld (wijkverpleging en/of verpleegtehuis)

De verwachte resultaten:

 • Plan van Aanpak;
 • Een werkende zorgrobot die functionele ondersteuning kan bieden in de vorm van zorg;
 • E-learning materiaal voor training voor verzorgenden IG en verpleegkundigen;
 • Eindrapport met lessons learned, conclusies en aanbevelingen ten aanzien van toekomstige ontwikkelingen en mogelijkheden voor commerciële toepassing.

Vereiste kennis en ervaring

 • Goede beheersing van de Nederlandse taal;
 • Kennis van en affiniteit met inrichten van een (open source), cloud en app ontwikkeling;
 • Relevante ervaring met moderne ontwikkelplatforms zoals  C++,  Python en ROS;
 • Kennis van ontwerp- en modelleringtechnieken zoals Use Cases en UML;
 • Ervaring met beschikbaar stellen van digitale content is een pré.

Wie zijn we?

CIMSOLUTIONS is een landelijk opererende organisatie met vestigingen in Groningen, Deventer, Amsterdam, Vianen, Rotterdam en Best. Door onze brede klantenkring, zowel in Business als in Industry, zijn wij op zoek naar kandidaten voor al onze zes vestigingen in Nederland.

Al 30 jaar ondersteunen wij onze klanten met hoogwaardige ICT diensten en oplossingen die het verschil maken. Onze klanten behoren tot de top 500 organisaties in Nederland en bevinden zich door heel Nederland. CIMSOLUTIONS is hét ICT bedrijf voor diensten en oplossingen van lange duur en grote impact. Wij hebben geen standaard oplossingen, maar leveren altijd maatwerk. Door gebruik van de laatste methodieken en technieken en innovatieve oplossingen maken wij het verschil bij onze klanten. Learn, create and make it work!

Wat bieden we?

Werken bij CIMSOLUTIONS betekent werken bij een dynamische, financieel gezonde organisatie. Een organisatie met de charme van een middelgroot bedrijf, hetgeen tot uiting komt in de persoonlijke aandacht voor onze medewerkers. Zo vinden wij het belangrijk dat onze medewerkers goed en up to date zijn opgeleid en daarbij de juiste begeleiding en ondersteuning krijgen. Daarnaast zijn wij maar liefst vijftien keer uitgeroepen tot Top Employer Nederland door het onafhankelijke Top Employers Institute. Gebieden waarop wij onderscheidend zijn, zijn primaire arbeidsvoorwaarden, training en ontwikkeling, cultuur en innovatie. Onze klanten zitten voornamelijk in de overheid, business en industrie. Met 6 vestigingen in Nederland hebben we bovendien meestal een standplaats bij jou in de buurt van waaruit je zoveel mogelijk regionaal wordt ingezet op uitdagende opdrachten bij onze klanten.

Wat bieden we nog meer:

 • Naast een uitdagend afstudeertraject, een maandelijkse vergoeding van € 600,- en uiteraard recht op vakantie-uren;
 • Uitdagende state-of-the-art en hightech projecten waar je aan kunt werken;
 • Ruime leermogelijkheden en 1-op-1 begeleiding;
 • Kennissessies met andere ICT-professionals in jouw vakgebied over aansprekende onderwerpen;
 • Sociale uitjes zoals sportdagen, weekendjes weg en gezellige borrels;
 • Een optie tot verkrijgen van een vast contract (onbepaalde tijd) met goede arbeidsvoorwaarden (prima salaris, netto onkostenvergoeding, leaseauto, bonus, ruim opleidingsbudget van € 5.000,-/jaar en meer).

Heb je interesse?

Wij vinden het leuk om op ons hoofdkantoor of één van onze lokale vestigingen kennis te maken. Solliciteer direct via onderstaande button of neem voor meer informatie contact op met ons recruitment team via:

  Benieuwd naar onze vacatures?

  Wij zijn altijd op zoek naar gedreven professionals

  Geïnteresseerd?

  Wij horen graag van je! Neem contact met ons op.